Tillskott
Nu ska vi in i djungeln påriktigt!
Finns ju fler tillskottsfoder än vad man orkar räkna, så tar upp de jag använder och tycker är relevanta, utan nån särskild ordning, annat än följden dom dök upp i mitt huvud..
MSM
Är ett tillskott bestående av svavelföreningen metylsulfonylmetan som naturligt återfinns i kroppe
ns bindväv, skelett, brosk, hår och hud. MSM kosttillskott stärker kvalitén på ditt hår och din hud och förbättrar även rörligheten i kroppens leder. Lider man av stelhet i leder eller har besvärliga hudproblem är det populärt att äta tillskott från MSM. Men MSM påverkar inte bara dessa kroppsliga områden utan har även positiv inverkan på en rad andra kroppsliga ämnen och funktioner. Äter du tillskott av B-vitamin kan MSM ses som ett komplement då svavel bidrar till ett ännu bättre upptag av just denna vitamin. Svavel påverkar även cellförnyelsen i kroppen samt produktionen av aminosyror, enzymer och signalsubstanser som dopamin.
Även människor kan med stor fördel äta MSM, vet flera som blivit friska från ganska allvarliga allergier genom att äta MSM. Fanny äter MSM, Lorei totalvägrade äta det i våras, ska göra ett nytt försök sen när hon ska börja tränas igen!
Nypon och björk
Nypon och björk passar hästar som tränas och startas. Nypon är effektivt mot stela leder och björk innehåller mycket basgörande mineraler som neutraliserar urinsyra och mjölksyra. Nypon är en stark antioxidant och anses vara ett oöverträffat medel mot slitna och värkande leder, det har en stabiliserande effekt på blodkärl och hindrar sammanklibbning av blodplättar. Björken suger upp flera hundra liter vatten per dygn genom sitt djupa rotsystem. Med detta vatten följer värdefulla mineraler och spårelement från de djupa jordlagren. Dessa lagras i hela växten. Björkblad innehåller ämnen som främjar njurarnas och svettkörtlarnas funktioner. Därigenom befrias kroppen från avfallsämnen främst urinsyra. Bjökblad är rika på mineraler och då framförallt kalk som neutraliserar urinsyra.
Vitamin B
1: Tiamin är vattenlösligt. Tiamin fungerar i omvandling av blodsocker till energi. Brist på tiamin yttrar sig följande, dålig aptit, trötthet, irritation, viktförlust samt dålig koordinationsförmåga.
2: riboflavin är vattenlösligt. Riboflavin deltar i förbränningen av kolhydrater. Brist yttrar sig oftast som ökad infektionskänslighet i slemhinnor och överkänslighet för ljus.
6: pyridoxin är vattenlösligt. Pyridoxin medverkar i mer än 50 olika enzymaktioner och har stor betydelse vid proteinsyntesen, vid bildning och omsättning av aminosyror. Vitamin B 6 spelar indirekt en viktig roll för hjärnans och nervernas funktioner. Brist ger depressioner, överkänslighet och krampanfall.
12: cyanokobalamin, är vattenlösligt och spelar en viktig roll vid bildningen av röda blodkroppar. Vid brist uppstår låga blodvärden, deformerade blodceller men också skador på nervsystemet kan förekomma.
Vitamin E
tokoferol är fettlösligt. Har en egenskap som antioxidant och förhindrar oxidation i fodersubstanser, främst fetter. Vitamin E har betydelse för bland annat, immunförsvaret, fertiliteten, neurologiskt, muskelvävnad samt vid kraftansträngningar.
Biotin
Brist på biotin är osannolik. Dock har det visat sig att ökad utfodring av biotin hos häst, har effekt på hovtillväxt och hornkvalitet. Brist på biotin kan ge trötthet, dålig aptit och hudproblem.
Salt
Väldigt många hästar dricker för lite som följd av att de får för lite salt. Minimum giva till en häst är 20 gram/dag. Tränas hästen, går det åt mer. Under ett travlopp kan det gå åt upp emot 100gram salt. En saltsten är sällan en tillräcklig saltkälla för en häst. Tecken på uttorknikng kan vara, torr träck, skakningar i bakknäna, förhöjd puls, nedsatt prestationsförmåga, ansamling av avfallsämnen.
Linfrö
Förebygger kolik och ansamling av slaggprodukter. Blanda med hettvatten för att frigöra det slem som läker tarmslemhinnan. Blanda gärna med kli för att främja en bra tarmfunktion. Normaldosering är 1dl mald linförkaka till en liter hett vatten, blanda med kli tills det blir en gröt. sedan kan gröten blandas med hästens övriga foder. Ges vanligen 3-7 dagar i veckan. Är träcken för torr ger man oftare och är träcken för lös ger man mer sällan.
Hästens matsmältning är anpassad till att äta gräs som innehåller 80% vatten. En stallsutfodering på havre och hö innehåller vädlgt lite vatten. Det gör tarminnehållet torrt med en långsam tarmpassage som följd. Det uppstår förruttnelse och jäsningsprocesser och giftiga ämnen resorberas från tarmen. Denna störning förekommer under vinterhalvåret hos mer än hälften av hästarna. För att att läka tarmen och öka peristaltiken ger vi hästarna linfrögröt.
Tack till Alyose.se, Agria.se och Google som hittade bra förklaringar till de produkter jag ville ta upp!